OM: vse, kar ste želeli vedeti o pomenu tega mističnega zvoka v jogi

Če ste že kdaj naredili kak trening joge, potem zagotovo poznate slavni om. Pa ste se kdaj vprašali, kaj to sploh je in kaj pomeni?

V resnici je pomen precej globlji, kot se morda zdi na prvi pogled. Om (aum) naj bi bil prvobiten zvok; zvočni valovi okoli sonca in zvočnih valov pa naj bi bili podobni zvoku om.  Ta mantra, ki jo izrekamo na začetku in koncu jogijske prakse pa naj bi nam pomagala ujeti to univerzalno energijo. Zato je joga več kot le fizična praksa, saj sega globje in prav om je eden izmed tistih elementov v jogi, ki dajejo globino tej starodavni disciplini. Vibracije in ritem, ki jih ustvarja glasno izgovarjanje om, pomagajo sprostiti telo, možgane in živčni sistem, meditiranje ob tem zvočnem toku pa nas odpelje na subtilnejše nivoje zavedanja samega sebe.

In zakaj v jogi sploh pojemo ta zvok?

Vse v vesolju vibrira, prav nič naj ne bi bilo ves čas v mirovanju. Ko zapojemo zvok om, zavibrira s frekvenco 432 Hz, kar je enako frekvenci vibriranja vsemu, kar je v naravi. S samim ustvarjanjem tega zvoka zato v jogi na simbolni ravni priznavamo in vzpostavljamo povezavo z vsemi živimi bitji, naravo in vesoljem.

Poleg tega vibracije in ritmična izgovorjava delujejo tudi na fizični ravni, saj blagodejno delujejo na živčni sistem in pomagajo umiriti telo, podobno kot je to pri meditaciji. Ko je naš um sproščen, se zniža tudi krvni pritisk ter posledično izboljšata splošno zdravje in počutje.

Nenazadnje pa ob mrmranju tega mističnega zvoka odklopimo vsakodnevne skrbi in poskrbimo za dobro počutje, kar je tudi bistvo te priljubljene prakse in telesne aktivnosti nasploh. Zato si vzemite nekaj trenutkov le zase, zapojte auuummmm in se prepustite jogi in vsem prednostim, ki jih ponuja ta čudovita vadba.


NAZAJ NA NASVETE

BREZPLAČNE SPLETNE VADBE ZA VSAKOGAR

Registrirajte se in si zagotovite neomejen dostop do vadb v živo in posnetkov treningov, ki jih vodijo vrhunski inštruktorji. Za vadbe ne potrebujete nobene fitnes opreme ali športnih pripomočkov.

ZAČNI TELOVADITI ZDAJ!