Zakaj je pomembno, da med aktivnostjo nosite ustrezno obutev?

Ne glede na to, če radi tečete, hodite na sprehode, v fitnes centre ali telovadite doma, pomembno je, da ste med vadbo ustrezno obuti. Zaradi neprimernih čevljev lahko namreč brez potrebe pride do poškodb, ki utegnejo izničiti vaš napredek. Zato se splača izbrati kakovostno športno obutev, ki vam bo pomagala doseči zastavljene cilje, preprečiti poškodbe stopal in gležnjev ter pripomogla, da vam bo med vadbo še bolj udobno in prijetno.

Vrste čevljev

Na tržišču obstaja ogromna izbira različnih superg za vsako vrsto vadbe. Tekaške superge imajo na primer vgrajene amortizerje in so primerne za jogerje, lahki pohodni čevlji za hojo pa so prava izbira za tiste, ki svoj prosti čas radi preživljate v hribih. Superge za aerobiko so lahke in mehke, narejene tako, da blažijo poskoke in pritiske na stopala, do katerih prihaja zaradi intenzivnosti pri tej vrsti vadbe. Superge za tenis imajo na drugi strani fleksibilne podplate, ki ščitijo noge pred hitrim gibanjem, ki je značilno za tenis. Vsak šport ima torej različne vzorce gibanja, zato ortopedi priporočajo, da izberete tako obutev, ki ustreza aktivnosti, s katero se največ ukvarjate.

Nakup ustreznih superg

Ko izbirate nov par superg, je najbolje, da jih poskusite popoldne, zvečer ali po vadbi, saj so noge v tem času največje. Vedno imejte pri preizkušanju obute športne nogavice, da zagotovite, da se vam superge dobro prilegajo. Ne pozabite tudi vstati in še v stoje preveriti, če se vam obutev dobro prilega. Med palcem in konico čevlja pustite za pol palca prostora in poskrbite, da lahko zlahka pomigate s prsti. Upognite čevlje, da se prepričate, da niso preveč upogljivi, saj bi to lahko kazalo, da superge ne nudijo dovolj podpore.

Prednosti ustrezne športne obutve

Z izbiro pravih športnih čevljev se lahko ognete številnim poškodbam, povezanih z vašo vrsto treninga. Dobri čevlji lahko namreč zmanjšajo učinek vašega gibanja in ščitijo stopala zaradi težkih poskokov in pristankov. Poleg tega lahko superge, ki so posebej izdelane za posamezno vrsto športa, izboljšajo vašo učinkovitost, na primer omogočajo hitre spremembe smeri.

Poškodbe stopal in čevlji

Nepravilna vadbena obutev lahko povzroči številne poškodbe. Poleg očitnih poškodb, kot so zvini gležnja, zlomi ter kurja očesa, pogosto pride tudi do nekaterih manj znanih poškodb. Ena izmed takšnih je tudi metatarzalgija, stanje, pri katerem se pojavi ostra bolečina v spodnjem srednjem delu stopala. V izogib takšnih bolečin je zato še kako pomembno, da pri vadbi nosite ustrezno obutev.

Zamenjava superg

Uničene in znošene superge ne nudijo več ustrezne podpore stopalom in zato niso več primerne za vadbo in jih je posledično treba zamenjati z novimi. Če se na primer ukvarjate s tekom, so priporočila, da jih zamenjate na vsakih 550 do 800 pretečenih kilometrov. Če bi torej na teden pretekli okoli 30 km, bi bilo optimalno zamenjati superge na približno pol leta. Če želite ugotoviti, ali so vaše superge še primerne za športne aktivnosti, ne ocenjujte obrabe po zunanjem delu podplata, temveč raje preverite, v kakšnem stanju je del podplata pod blazinicami prstov, kjer se obraba pokaže najhitreje.


NAZAJ NA NASVETE

BREZPLAČNE SPLETNE VADBE ZA VSAKOGAR

Registrirajte se in si zagotovite neomejen dostop do vadb v živo in posnetkov treningov, ki jih vodijo vrhunski inštruktorji. Za vadbe ne potrebujete nobene fitnes opreme ali športnih pripomočkov.

ZAČNI TELOVADITI ZDAJ!