Zdravje na delovnem mestu: pilates vaje za pisalno mizo

Čedalje več ljudi preživi veliko časa v pisarni, kjer ure in ure preživijo za računalnikom, v prisilni sedeči drži. Poleg tega nemalo zaposlenih porabi ogromno časa za vožnjo z avtomobilom in letali, kjer so zopet dolgo časa v neudobnem sedečem položaju. To pa ima številne negativne posledice. Zato je resnično pomembno, da si vzamemo čas med službo in opravimo nekaj hitrih vaj za boljše počutje. Med vadbo se namreč sproščajo hormoni sreče, ki pozitivno vplivajo na dobro počutje, kar je še kako pomembno na delovnem mestu, kjer dandanes preživimo velik del svojega življenja. Predstavljamo primere takšnih vaj, ki se izvajajo po principu pilatesa in jih lahko naredite praktično kjerkoli, saj za njih ne potrebujete veliko prostora ali kakšnih posebnih rekvizitov in pripomočkov. Pilates pa je odlična vadba, saj lahko z njo ne le učvrstimo telo, temveč tudi preprečimo poškodbe, izboljšamo držo in splošno psihofizično počutje.

1.  DIHANJE

Tako je, pravilno dihanje je zelo pomembno pri vadbi. in eno temeljnih načel pilatesa. Usedite se na stol, prsni koš potisnite navzven, aktivirajte zgornji del hrbta in si predstavljajte, da zapenjate svojo jakno (zamislite si, da nosite ozko jakno, ki jo želite zapreti). Stopala položite trdno na tla, nato zaprite oči, sprostite misli in dihajte. Pomembno je, da dihate pravilno – vdihnite skozi nos in napolnite svoja pljuča z zrakom. Nato izdihnite skozi nos, sprostite ramena. Ponavljajte 1 minuto, večkrat dnevno.

2.  DVIGI NOG

Vajo izvajate sede na robu stola, nogi postavite narazen, roki pa pustite, da počivajo ob telesu. Sedite vzravnano in dihajte, nato začnite dvigovati noge, pri čemer aktivirajte trebušne mišice. Nogi dvigujte izmenično približno 15 cm od tal (ne previsoko), dvigi naj bodo počasni, pri tem pa aktivirajte jedro telesa.

3.  PLANK Z IZTEGNJENIMA ROKAMA

To vajo izvajate na robu pisalne mize, z rokama se oprete ob mizo, telo naj bo v poševnem položaju (deski), stopala skupaj, oprite se na prste na nogi, tako da raztegujete meča. Če imate težave z bolečinami v zapestjih, se lahko oprete tudi na podlahti. Rahlo pokrčite komolce, raztegnite hrbet, vrat naj bo v podaljšku hrbtenice. Za začetek samo zadržite ta položaj, pri tem pa ne pozabite aktivirati mišic jedra. Nato počasi začnite dvigovati nogi tako, da ju iztegnete nazaj, iztegnite prste na nogi. Vajo lahko še otežite, da nogo zadržite in spustite težo na nasprotni nogi.

Poskrbite torej za zdravje na delovnem mestu s temi preprostimi in hitrimi vajami. Lahko pa se enostavno pridružite našim trenerjem v spletni telovadnici Varuh zdravja in opravite katerega izmed celovitih treningov, ki jih lahko naredite kar v službi!


NAZAJ NA NASVETE

BREZPLAČNE SPLETNE VADBE ZA VSAKOGAR

Registrirajte se in si zagotovite neomejen dostop do vadb v živo in posnetkov treningov, ki jih vodijo vrhunski inštruktorji. Za vadbe ne potrebujete nobene fitnes opreme ali športnih pripomočkov.

ZAČNI TELOVADITI ZDAJ!