Neverjetne prednosti 15-minutnih vadb

15 minut je malo časa, najmanj toliko npr. potrebujemo, da se zjutraj pripravimo za službo, nekateri toliko časa sestavljajo besedilo za objavo na Instagramu; na seznam stvari, ki nam vzamejo samo 15 minut dnevno, pa lahko dodamo tudi treninge – tako je, tako hitro lahko opravimo odličen trening in naredimo nekaj dobrega zase in svoje počutje.

Čeprav marsikdo še vedno misli, da se moramo za dobre vadbene rezultate potiti v fitnes centru najmanj pol ure (ali kar celo uro!), že 15 minut dnevno blagodejno deluje na naše telo; med drugim s takšnimi vadbami zvišamo število pokurjenih kalorij, oblikujemo postavo in zmanjšujemo tveganje za nastanek določenih bolezni.

HITRO DOSEŽEMO ŽELJEN CILJ

Raziskave kažejo, da imajo 10–15-minutne vadbe enake učinke kot npr. 45 minut lahkotnega teka. Zato za dosego svojih vadbenih ciljev raje izberite krajše, intenzivnejše vadbe, preostanek časa pa porabite za kaj drugega, npr. počitek ali druženje s prijatelji.

POKURIMO VEČ KALORIJ

S hitrimi (in intenzivnimi) vadbami v krajšem času aktiviramo več mišičnih skupin, s čimer posledično aktiviramo večje število organelov, kjer poteka celično dihanje. Povedano poenostavljeno – bolj kot so aktivni mitohondriji, več kalorij pokurimo, kar je poleg dobrega počutja in zdravja eden glavnih ciljev telovadbe.

ŽIVIMO DLJE

Le 15 minut telovadbe na dan lahko dejansko podaljšuje življenje. Znanstveniki iz Evropskega združenja za kardiologijo so izvedli raziskavo, v kateri so 12 let spremljali, kako aktivnost vpliva na življenjsko dobo sodelujočih. Pri tistih, ki so izvajali treninge nizke intenzivnosti (primerljive 15 minutam hoje), so bile možnosti, da bi umrli tekom raziskave, 22 odstotkov nižje v primerjavi s tistimi, ki niso telovadili. Pri tistih, ki so se ukvarjali z vadbami srednje ali visoke intenzivnosti, pa so se te možnost zmanjšale za 28 oziroma 35 odstotkov.

Krajše vadbe imajo torej številne prednosti, vsakodnevno pa jih pripravljajo tudi vrhunski trenerji v spletni telovadnici Varuh zdravja na treningih v živo, na voljo pa so tudi v posnetkih za nazaj. Pridružite se jim tudi vi in spoznajte, da lahko izjemne rezultate dosežete s 15-minutnimi vadbami, ki jih lahko naredite kar doma. 

NAZAJ NA NASVETE

BREZPLAČNE SPLETNE VADBE ZA VSAKOGAR

Registrirajte se in si zagotovite neomejen dostop do vadb v živo in posnetkov treningov, ki jih vodijo vrhunski inštruktorji. Za vadbe ne potrebujete nobene fitnes opreme ali športnih pripomočkov.

ZAČNI TELOVADITI ZDAJ!