3 preprosti jogijski položaji za boljšo gibljivost

Ste med tistimi, ki lahko pretečejo maraton, ne morete pa se dotakniti prstov na nogi? Brez težav dvigujete težke uteži, nikakor pa ne morete udobno in brez bolečin sedeti po turško? Potem sodite med številne ljudi, ki so slabo gibljivii. Če iščete način, kako izboljšati svojo gibljivost, je joga najbrž najboljša izbira. Tukaj so 3 preprosti položaji, ki vam lahko pomagajo izboljšati to pomembno motorično sposobnost.

Najpomembnejše je, da vse vaje izvajate previdno, da ne pride do poškodb. Bistveno je, da se zavedate, da rezultati ne bodo vidni čez noč, zato bodite potrpežljivi in vaje izvajejte počasi in redno. Če ste začetniki v jogi, ne pretiravajte in sprva zadržite posamezen položaj od 10 do 20 sekund, saj boste tako mišice podaljševali postopoma, ligamenti, sklepi in kite pa se bodo lahko počasi navadili na takšne gibe. Sčasoma lahko podaljšujete čas in še bolj raztegnete svoje telo.

Naslednji položaji so idealni za izboljšanje gibljivosti, tudi če joga ni vaša prva izbira:

1.  Položaj mačke (Marjaryasana)

S tem položajem lahko ogrejete telo. Postavite se na vse štiri, kolena imejte v širini kolkov, dlani pa pod rameni. Z vzdihom poglejte gor in nežno ukrivite hrbtenico navzdol in pri tem odprite prsni koš, z izdihom pa hrbtenico usločite navzgor, brado potisnite proti prsim in popek stisnite k hrbtenici. S tem položajem posnemamo pretegovanje mačke, s čimer dobro ogrejemo, sprostimo in raztegnemo telo. Morda se vam zdi, da ta položaj ne more izboljšati gibljivosti, toda če dobro pomislite, prav vsi položaji za izboljšanje gibljivosti vključujejo hrbet in vrat, prav zato je ta asana odlična kot ogrevanje pred ostalimi položaji.

2.  Položaj pluga (Halasana)

Ta položaj sodi med zahtevnejše, izvedete ga tako, da se uležete na hrbet, roke imejte ob telesu, nato noge dvignite pod kotom 90 stopinj in jih nesite čez glavo na tla. Če čutite bolečine, zadržite položaj na mestu, kjer začutite bolečino. Ne obupajte, če se vam ne uspe z nogami dotakniti tal – vaja dela mojstra in z rednim izvajanjem tega položaja bosta sčasoma zagotovo dosegli končni položaj ali se mu vsaj približali.

3.  Predklon stoje (Uttanasana)

Zagotovo je to položaj, na katerega prvo pomislimo, če želimo preveriti, kako gibljivi smo. S predklonom stoje res odlično raztegujemo noge in hrbtenico. Ta položaj začnete tako, da stojite vzravnano, nato vdihnite in počasi dvignite roke nad glavo. Nagnite se naprej in se skušajte dotakniti prstov na nogi. Če gre, lahko še poglobite položaj, dokler se s predelom trebuha ne naslonite nog. Zadržite položaj in naredite nekaj globokih vdihov.

Izboljšajte torej gibljivost telesa z asanami, ki jih lahko izvedete kjerkoli najdete malo prostora, vzelo pa vam bo le nekaj minut na dan. Še več jogijskih položajev se lahko naučite na treningih joge, ki jih v spletni telovadnici Varuh zdravja vodijo naše izkušene učiteljice joge.


NAZAJ NA NASVETE

BREZPLAČNE SPLETNE VADBE ZA VSAKOGAR

Registrirajte se in si zagotovite neomejen dostop do vadb v živo in posnetkov treningov, ki jih vodijo vrhunski inštruktorji. Za vadbe ne potrebujete nobene fitnes opreme ali športnih pripomočkov.

ZAČNI TELOVADITI ZDAJ!