Zdravi praznični priboljški

Božično-novoletni prazniki običajno niso tisti del leta, ko uživamo nizkokalorične jedi. Toda če ne želite pokvariti napredka, ki ste ga med letom dosegli z rednimi spletnimi vadbami, potem so naslednje zdrave različice klasičnih prazničnih piškotov kot nalašč za vas.

KRHKI PIŠKOTI Z MANDLJI

Namesto klasičnih piškotov, ki vsebujejo predvsem belo moko in bel sladkor, lahko posežete po bolj zdravi, a nič manj okusni različici klasičnih maslenih piškotov.

Sestavine:

100 g zmehčanega masla

60 g rjavega sladkorja ali eritritola

1 jajce proste reje

2 žlički vanilijevega ekstrakta

275 g moke po izbiri (polnozrnata, pirina, mandljeva)

1 žlička cimeta

1 žlička naribane pomarančne lupinice

mandlji za okras

Pečico segrejemo na 180°C, pekač obložimo s papirjem za peko.

V posodi kremasto vmešamo maslo in sladilo, da dobimo lahko maso. Dodamo jajce in vanilijo in ponovno zmiksamo skupaj.

Dodamo moko, cimet in pomarančno lupinico, da dobimo piškotno testo.

Testo na pomokani površino zvaljamo na 1 cm debelo.

S piškotnimi modelčki ali kozarcem izrežemo piškote in jih previdno polagamo na pladenj, nato pa na vsakega položimo mandelj.

Pečemo 8–10 min dokler ne postanejo zlato rjave barve. Pustimo 5 minut, da se ohladijo, nato jih pustimo, da se ohladijo na mreži.

CIMETOVI PIŠKOTI

Sestavine:

100 g ovsenih kosmičev

200 g polnozrnate ali pirine moke

2 žlički cimeta

1 žlička vinskega kamna

ščepec soli

450 g sladila (rjavi sladkor, stevia, med)

80 g kokosovega masla

1 jajce proste reje

orehi ali mandlji za okras

Pečico segrejemo na 190°C, pekač obložimo s peki papirjem. Nato v posodi zmešamo zmlete ovsene kosmiče, moko, vinski kame, sol, cimet ter dodamo še jajce, maslo in sladilo po željo. Pustimo, da testo pol ure počiva v hladilniku. Nato iz testa naredimo 3 cm debele svaljke in jih narežemo na 3–5 mm debelo. Previdno polagamo na pekač in okrasimo z orehi ali mandlji ter pečemo prb. 12 minut.

BELJAKOVI POLJUBČKI BREZ SLADKORJA

Beljakovi poljubčki so okusna sladica, so hrustljavi navzven in mehki od znotraj, pripravimo pa jih lahko tudi brez sladkorja in v njih uživamo brez slabe vesti.

Sestavine:

4 beljaki sobne temperature

6 žličk eritritola v prahu

½ žličke vanilijevega ekstrakta

¼ žličke vinskega kamna  

ščepec soli

Pečico segrejemo na 120°C, dva pekača pa obložimo s papirjem za peko.

V čisto posodo damo vse sestavine in stepamo z električnim mešalnikom na srednji hitrosti, dokler ne dobimo srednje čvrstega snega, svilnatega na videz, pri čemer pazimo, da ne stepamo do trdega. Sneg z žlico ali s pomočjo dresirne vrečke nabrizgamo na pekača, tako da dobimo 20-24 mering. Pečemo 18–20 min na srednji in zgornji reži pečice, nato zmanjšamo temperaturo na 90°C in pečemo še 18-20 minut, dokler poljubčki ne postanejo hrustljavi, vrhovi pa rahlo rjavkaste barve. Ugasnemo pečico in poljubčke pustimo v pečici še vsaj 2 uri. Nato jih previdno odlepimo s peki papirja.

To je le nekaj alternativ nezdravim sladicam, ki jih lahko brez slabe vesti vključite v praznični jedilnik. Tako boste lahko uživali v prazničnih dobrotah, ne da bi s tem uničili dosedanji napredek pri vadbah. Če bi radi vzdrževali dobro počutje in zdrav življenjski slog tudi v tem času, pa seveda ne pozabite, da so vam vedno na voljo spletni treningi, ki jih na Varuhu zdravja vsak dan pripravljajo trenerji pilatesa, splošnih treningov, aerobike in joge – pridružite se jim tukaj in bodite aktivni tudi na prehodu v novo leto! 


NAZAJ NA NASVETE

BREZPLAČNE SPLETNE VADBE ZA VSAKOGAR

Registrirajte se in si zagotovite neomejen dostop do vadb v živo in posnetkov treningov, ki jih vodijo vrhunski inštruktorji. Za vadbe ne potrebujete nobene fitnes opreme ali športnih pripomočkov.

ZAČNI TELOVADITI ZDAJ!