TEST FIZIČNE PRIPRAVLJENOSTI

Vas zanima, ali ste tako fit, kot bi morali biti za svojo starost? S preprostim testom s stolom lahko veliko ugotovite o svoji trenutni fizični pripravljenosti in zdravju ter na podlagi testa izberete vadbe , ki so po težavnosti najprimernejše za vas.

Redna vadba ne le pomaga ohranjati zdravo telesno težo, temveč pomaga vzdrževati dobro psihično in fizično zdravje ter zavira znake staranja. Poleg tega je znano tudi, da telovadba zmanjšuje tveganja za kap, diabetes tipa 2 in določene vrste raka. Vas zanima, kako pripravljeni ste glede na svojo starost? Pripravite stol in opravite enostaven test svoje fizične pripravljenosti.

Kako poteka test?

Sam test je čisto enostaven in ga lahko izvede praktično vsak, ki nima gibalnih omejitev. Meri se čas, v katerem se vam uspe desetkrat vsesti in vstati s stola brez pomoči rok. Test začnete izvajati tako, da stojite vzravnano, s hrbtom obrnjeni proti stolu. Potrudite se, da deset ponovitev izvedete v čim krajšem času.

Mlajši od 35 let

Pri moških je primeren rezultat, če ste test opravili v 10 sekundah ali manj, ženske pa v 12 sekundah ali manj.

35–55 let

Moški v tej starostni kategoriji bi za test morali porabiti manj kot 13 sekund, ženske pa 15 sekund.

55 in starejši

Moški, starejši od 55 let, naj bi za test potrebovali največ 18 sekund, ženske pa 19 sekund.

Kakšne rezultate ste dobili? Če so slabši od zaželenih, vam svetujemo, da v spletni telovadnici Varuh zdravja začnete z vadbami osnovne težavnostne stopnje in kasneje poskusite katerega izmed treningov srednje oziroma težje stopnje. Čez čas lahko test ponovite in preverite svoj napredek. Za tiste, ki ste glede na dobljen rezultat testa prripravljeni primerno glede na svoja leta, pa so primernejše vadbe srednje in težje intenzivnosti. Najpomembnejše pa je, da pri vadbi uživate ter tudi tako skrbite za svoje zdravje in dobro počutje!

NAZAJ NA NASVETE

BREZPLAČNE SPLETNE VADBE ZA VSAKOGAR

Registrirajte se in si zagotovite neomejen dostop do vadb v živo in posnetkov treningov, ki jih vodijo vrhunski inštruktorji. Za vadbe ne potrebujete nobene fitnes opreme ali športnih pripomočkov.

ZAČNI TELOVADITI ZDAJ!