Pomanjkanje vitaminov lahko poslabša vaše rezultate na treningih

Najnovejše študije kažejo, da zaradi prenizke vsebnosti določenih vitaminov in mineralov ne dosegate optimalnih rezultatov pri vadbi.

Pomanjkanje spanca in neustrezna prehrana lahko škodujeta vašim rezultatom pri treningih, toda vaš napredek lahko zavirajo tudi drugi dejavniki. Študija, ki so jo pred kratkim izvedli pri mednarodnem društvu za športno prehrano, je namreč pokazala, da so zdrave, aktivne ženske, ki so en mesec uživale določene vitamine in minerale, v povprečju izboljšale svoj čas teka, prekolesarile več v 25 minutah in naredile več korakov v 90 sekundah. Poleg tega so teste izvajali večkrat zaporedoma z zelo kratkim počitkom med posameznimi testi, tako da je dodatek vitaminov izboljšal njihovo učinkovitost tudi pri daljšem naporu.

Pri tem je treba poudariti, da ni šlo za nobeno čudežno kombinacijo, ženske v raziskavi so namreč dodajale osnovne minerale, kot so železo, baker in cink, ki sodijo med tri minerale, ki jih ženske najpogosteje zmerno primanjkujejo.

Železo je pomembno, ker neposredno sodeluje pri prenosu kisika v mišice. Zaradi mesečnega perila pa številnim ženskam primanjkuje tega pomembnega minerala, še posebej pri tistih, ki se redno ukvarjajo s športom. Zato je pomembno, da s prehrano vnesete dovolj rdečega mesa in jajc, ki so bogat vir železa. V kolikor so zaloge železa vseeno prenizke in jih ni moč nadoknaditi zgolj s hrano, pa se po navodilih osebnega zdravnika lahko dodaja železo tudi kot prehransko dopolnilo v obliki tablet ali sirupa.

Cink je ključnega pomena za vse vrste celičnega delovanja, vključno s pretvorbo ogljikovega dioksida v kisik in obratno, kar vpliva na našo kardiorespiratorno funkcijo. Najboljši prehrambeni viri cinka so ostrige, goveje meso, puranje meso in pekanovi oreščki.

Baker pomaga pri presnovi ogljikovih hidratov, kar pomeni, da neposredno vpliva na raven energije, poleg tega pa pomaga ohranjati vaše kosti močne. Če jeste zdrava živila, verjetno dobite zadosten odmerek bakra – največji vir so školjke, sončnična semena, mandlji, leča, temna čokolada in nekatera listnata zelena zelenjava.

Tudi B12 lahko nedvomno izboljša vaše zmogljivosti, saj je ključen pri proizvodnji energije. Če redno jeste kakršnekoli izdelke živalskega izvora – meso, ribe, jajca in mleko – potem najverjetneje vaše telo dobiva dovolj tega vitamina. Se pa s pomanjkanjem B12 pogosto srečujejo vegeterjanci in vegani, za katere je priporočljivo po predhodnem posvetu z zdravnikom ali farmacevtom dodajati B12 v obliki prehranskega dopolnila.

Magnezij prav tako zelo pomembno vpliva na našo učinkovitost pri in tudi po vadbi. Sodeluje namreč pri več kot 300 presnovnih reakcijah v telesu, vključno z vzdrževanjem normalne funkcije živčevja in mišic. Odličen vir magnezija so bučna semena, mandlji, banane, avokado, špinača in mineralna voda z dodatkom magnezija. Tudi magnezij je še eno izmed hranil, ki ga večina ljudi nima dovolj, zato poskrbite za dovoljšen vnos, še zlasti, če ste redno telesni aktivni.

Na seznamu vitaminov, ki ga praktično kronično primanjkujejo številni vadeči, je tudi vitamin D, njegovo pomanjkanje pa lahko med drugim zavira tudi vašo učinkovitost pri treningih. Vitamin D je povezan z urejanjem več kot 900 različic genov, poleg tega lahko poveča funkcijo skeletnih mišic, zmanjša čas okrevanja po treningu, izboljša moč in proizvodnjo energije ter poveča raven testosterona. To je tudi edini vitamin, ki ga telo lahko proizvede samo, in sicer z zmerno izpostavljenostjo soncu, kar ne pomeni, da se ure in ure sončimo sredi najhujše vročine, zadošča že krajši sprehod v sončnem vremenu parkrat tedensko. Ob njegovem pomanjkanju, zlasti v zimskih dneh, ga lahko ob povečani aktivnosti vnašamo s kapljicami vitamina D, seveda po predhodnem pregledu pri zdravniku.

Če se vam torej zdi, da kljub temu, da redno telovadite, se ustrezno prehranjujete in v povprečju dovolj spite, pri vadbi vseeno ne dosegate takšnih rezultatov, kot bi jih lahko, potem vam morda primanjkuje določenih vitaminov in mineralov. Prvi korak pri zagotavljanju dovoljšnega vnosa teh hranil, je zagotovo uravnotežena prehrana. Če pa opažate, da samo s hrano ne vnašate zadostnih količin, se obrnite na izbranega zdravnika, ki vam bo morda predpisal dodajanje v obliki prehranskega dopolnila. Nujno pa je, da se pred tem izvedejo laboratorijski testi, kajti tudi previsoke vrednosti teh mineralov lahko povzročajo številne zdravstvene težave.

Poskrbite torej za svoje zdravje z dovoljšnim vnosom vitaminov in mineralov ter ohranjajte vitalno telo s spletno telovadnico Varuh zdravja.


NAZAJ NA NASVETE

BREZPLAČNE SPLETNE VADBE ZA VSAKOGAR

Registrirajte se in si zagotovite neomejen dostop do vadb v živo in posnetkov treningov, ki jih vodijo vrhunski inštruktorji. Za vadbe ne potrebujete nobene fitnes opreme ali športnih pripomočkov.

ZAČNI TELOVADITI ZDAJ!