4 najpogostejše napake pri izvajanju sklec

Sklece so brez dvoma izredno učinkovita vaja za prsne mišice, ramena in triceps. Poleg tega so ena izmed tistih vaj, pri kateri aktiviramo celo telo. Tudi številni testi in študije s pomočjo EKG kažejo, da pri izvajanju sklec vključimo mišice jedra, torej trebušne in hrbtne mišice. Poleg tega sklece delamo z lastno težo, zato zanje ne potrebujemo nobenih pripomočkov in jih lahko izvajamo kjerkoli najdemo malo prostora.

Toda če želimo, da bo učinek pri izvajanju sklece čim večji in se obenem izogniti morebitnim poškodbam, je izjemno pomembno, da sklece izvajamo pravilno. Tukaj so 4 napake, ki jih vadeči najpogosteje delajo pri sklecah:

1.  Zanemarjanje rok

Pri sklecah ni dovolj, da samo položite dlani na tla in nato pozabite na njih. Zato razširite prste na rokah čim širše in se oprimite tal z rokami ter istočasno potiskajte dlani ob tla in jih rahlo zasukajte navzven. Vaše komolce in bicepse morate pri tem zasukati naprej.

S tem boste zagotovili večjo stabilnost v ramenih in aktivirali celotno telo, med samo izvedbo sklec pa boste bolj stabilni.

2.  Spuščanje bokov

Ena izmed zelo pogostih napak je, da boke spustite proti tlom, to pa povzroča napetosti v spodnjem delu hrbta. Da bi preprečili to napako, se osredotočite na to, da ves čas stiskate trebušne mišice, s čimer boste aktivirali celo telo in držali medenico v pravilnem položaju.

3.  Nepravilna drža vratu

Če glavo nagibate navzven, ko se spustite v skleco, s tem povzročate napetosti v vratu in samo še poslabšujete nepravilno držo, ki jo že sicer imajo številni zaradi pretežno sedečega načina življenja.

4.  Neuporaba ramen

Ko se spustite proti tlom, se ob tem vaše lopatice približajo ena drugi in zategnejo. Ko pa se dvignete nazaj v začetni položaj, morate sprostiti tudi lopatice. Če bodo ves čas zategnjene, lahko to sčasoma pripelje do bolečin v ramenih.

Še več učinkovitih vaj, ki jih lahko izvajate kar doma, najdete v spletni telovadnici Varuhzdravja.si, kjer lahko vsak dan izbirate med raznolikimi spletnimi vadbami, ki jih vodijo usposobljeni spletni inštruktorji. Svojemu naslednjemu treningu se lahko pridružite zdaj na tej povezavi: https://www.varuhzdravja.si/classes/


NAZAJ NA NASVETE

BREZPLAČNE SPLETNE VADBE ZA VSAKOGAR

Registrirajte se in si zagotovite neomejen dostop do vadb v živo in posnetkov treningov, ki jih vodijo vrhunski inštruktorji. Za vadbe ne potrebujete nobene fitnes opreme ali športnih pripomočkov.

ZAČNI TELOVADITI ZDAJ!