KAKO SHUJŠATI PO PORODU?

Čestitamo! Ste novopečena mamica in bi radi čim hitreje pridobili nazaj svojo prednosečniško postavo? Čeprav bi morda radi čimprej oblekli oblačila, ki ste jih nosili pred nosečnostjo, se zavedajte, da večina ginekologov in porodničarjev svetuje, da s spremembo vadbenega in prehranskega režima počakate vsaj šest tednov po porodu (oz. deset, če ste imeli carski rez). Zato si vzemite nekaj časa, da si telo opomore in sprejmite svojo poporodno postavo, kajti ne glede na to, kakšen je bil vaš porod, telo nujno potrebuje čas za počitek in regeneracijo. 

Če dojite, je najbolje, da počakate sva meseca preden se lotite diete ali večjih sprememb v načinu prehranjevanja. Vaše telo namreč potrebuje dodatne kalorije in energijo, ko hranite otroka. Super pri tem pa je, da dojenje samo po sebi pomaga pri izgubljanju teže.

Hujšati lahko začnete, ko vam tako svetuje zdravnik. Sprva naj bodo vaje enostavne, nato postopoma začnite povečevati intenzivnost treningov. Za začetek npr. hodite na krajše sprehode, šele kasneje lahko začnete s tekom, pri tem pa upoštevajte naslednje nasvete:

Začnite s preprostimi vajami, ki jih lahko izvajate kjerkoli ste. Z otroškim vozičkom se odpravite na sprehod, ki naj za začetek traja 20 minut, sčasoma lahko povečujete hitrost in razdaljo, seveda odvisno od vašega počutja. Kakršnakoli aktivnost, kot je npr. hoja po stopnicah ali na manjši hrib, ki traja 20 do 30 minut, bo pomagala pokurilti nekaj odvečnih kalorij.

Če raje telovadite v stanovanju ali pa zaradi slabega vremena ne želite ven, si pripravite manjši kotiček v stanovanju in naredite katero izmed številnih video vadb, ki jih lahko najdete v spletni telovadnici Varuhzdravja.si. Začnite npr. z osnovnim nivojem joge ali pilatesa, nato pa sčasoma povečujte težavnost in dodajte tudi kardio treninge in vadbe aerobike. Prednost spletnih vadb je, da jih lahko naredite kadarkoli otrok spi, za vadbo pa potrebujete samo 15 minut časa. Poleg tega lahko vadbo kadarkoli ustavite (npr. če se med njo zbudi vaš novorojenček) in z njo enostavno nadaljujete, ko vam čas to dopušča.

Pri vadbi posvetite še posebno pozornost krepiti mišic medeničnega dna, trebušnih in hrbtnih mišic. Izvajajte dvige medenice, most, sprednjo in stransko desko, dvige zadnjice ter vaje za krepitev centra.

Predvsem pa bodite potrpežljivi in ne pričakujte ekstremnih rezultatov čez noč. Zavedajte se, da je telo med nosečnostjo in porodom doživelo številne spremembe, zato potrebuje čas za počitek. Pomembno pa je, da ste zmerno aktivni, kajti vadba dokazano pomaga ne samo pri izgubi odvečnih kilogramov, temveč dviguje tudi raven energije, zmanjšuje stres in možnosti za poporodno depresijo.


NAZAJ NA NASVETE

BREZPLAČNE SPLETNE VADBE ZA VSAKOGAR

Registrirajte se in si zagotovite neomejen dostop do vadb v živo in posnetkov treningov, ki jih vodijo vrhunski inštruktorji. Za vadbe ne potrebujete nobene fitnes opreme ali športnih pripomočkov.

ZAČNI TELOVADITI ZDAJ!