SLABO SPITE? POMAGAJTE SI Z JOGO

Joga ni le odlična izbira, če želite izboljšati moč jedra, gibljivost in zmanjšati stres, temveč vam lahko pomaga tudi, da boste boljše spali – še posebej, če imate težave z nespečnostjo.

Če jo boste izvajali vsak dan, boste hitreje zaspali, dlje spali in tudi bistveno hitreje nazaj zaspali, če se boste ponoči zbudili. Priporočljiva je za vse, ki imate težave s spanjem, vključno s starostniki in nosečnicami, ki se še posebej v zadnjem tromesečju lahko ponoči večkrat zbujajo.

Če želite jogo vključiti v svojo večerno rutino in z njo izboljšati spanec, je pomembno izbrati primerno prakso. Nekatere oblike joge, kot sta na primer vroča joga (izvaja se v ogrevanem prostoru) ali vinjasa, namreč v osnovi niso namenjene sproščanju in umiritvi, temveč nas napolnijo z energijo in pomagajo dobro prekrvaviti telo, zato niso primerne za pred spanjem. V tem primeru sta super izbira hatha joga ali manj znana joga nidra (jogijsko spanje). Tukaj je nekaj položajev, ki vam bodo pomagali spati dlje in bolje.

Položaj noge ob steno

Ulezite se na hrbet, dvignite noge, jih s hrbtnim delom naslonite na steno, zadnjica pa naj bo tik ob steni, tako da imate telo v obliki črke L. Sprostite se, osredotočite se na dihanje in zadržite položaj vsaj 30 sekund. Ta asana je še posebej blagodejna za vse, ki čez dan veliko presedite ali hodite.

Položaj ležečega metulja

Ulezite se na hrbet, z nogami pa naredite obliko metulja – pokrčite kolena, odprite kolke, stopali pa naj se dotikata. Roki sta lahko iztegnjeni za glavo ali ob telesu. Če vam je neudobno, lahko pod kolena položite blazino.

Položaj mrtveca

Ulezite se na hrbet, zravnajte noge, roki pa naj bodo ob telesu, dlani obrnjene proti stropu. Počasi dihajte in se osredotočite na posamezen vdih in izdih. Ostanite v položaju vsaj 5 minut. 

Vse položaje lahko naredite neposredno pred spanjem – bodisi na tleh, na tepihu ali kar v postelji – in se z jogo zazibajte v sladke in mirne sanje.


NAZAJ NA NASVETE

BREZPLAČNE SPLETNE VADBE ZA VSAKOGAR

Registrirajte se in si zagotovite neomejen dostop do vadb v živo in posnetkov treningov, ki jih vodijo vrhunski inštruktorji. Za vadbe ne potrebujete nobene fitnes opreme ali športnih pripomočkov.

ZAČNI TELOVADITI ZDAJ!