Zajtrk: zakaj je tako pomemben?

Na kaj prvo pomislite, ko se zjutraj zbudite? Kako bi radi še malo spali? Na zajtrk? Čeprav slednji velja za najpomembnejši obrok dneva, pa je veliko odraslih, ki ga ne jedo. Pogosto spuščajo jutranji obrok, ker se jim zjutraj mudi, zato odhitijo od doma, ne da bi prej kaj pojedli. Toda dejstvo je, da ni dobro izpuščati jutranjega obroka in tukaj so razlogi zakaj je temu tako.

Številne študije so pokazale, da zajtrk pozitivno vpliva na zdravje, spomin in koncentracijo, pomaga zniževati vrednosti LDL-holesterola ter zmanjšuje tveganje za diabetes, srčne bolezni in prekomerno težo. Težko je sicer ugotoviti, če zajtrk sam po sebi dobro deluje na omenjene dejavnike ali pa ljudje, ki jedo zajtrk, tudi sicer živijo bolj zdravo kot tisti, ki se zajtrka običajno ne poslužujejo. Dejstvo pa je, da ima zajtrk veliko pozitivnih vplivov – tukaj je nekaj razlogov, zakaj si je dobro vzeti čas za prvi dnevni obrok v roku ene ure odkar smo se zbudili.

Polni energije

Z živili, ki jih zaužijemo zjutraj, se začnejo prebavni procesi v telesu, prav tako z zajtrkom vnesemo energijo, ki jo potrebujemo za vsakodnevna opravila doma in v službi. Ko se zbudimo, imamo namreč običajno najnižjo dnevno raven sladkorja v krvi, ki ga telo potrebuje za pravilno delovanje možganov in mišic in prav z zajtrkom pomagamo napolniti te zaloge in se pripraviti na izzive, ki nas čakajo.

Bolje nadzorujemo apetit

Nekateri ljudje v želji, da bi shujšali, verjamejo, da bodo z izpuščenim zajtrkom lažje izgubili odvečne kilograme, toda kaj hitro se lahko zgodi prav nasprotno. Če zjutraj ne jemo in s tem telesu ne damo 'goriva' iz hrane, se lahko hitro zgodi, da se bomo čez dan prenajedali, ker smo izpustili obrok. Telo namreč potrebuje hrano in to precej prej kot za kosilo. Zato zjutraj posezite po uravnoteženem obroku, sestavljenem iz ogljikovih hidratov, vlaknin in beljakovin, zaradi katerih se boste še nekaj časa počutili siti.

Osredotočeni

Zajtrk lahko pomaga, da smo bolj osredotočeni na dan, ki je pred nami, bodisi v službi ali pri vsakodnevnih opravkih. Nič ni namreč slabšega kot da nam celo dopoldne kruli v želodcu in odštevamo minute do kosila. Ne samo da z zajtrkom vnesemo energijo, ki jo potrebujemo čez dan, temveč nam pomaga, da se lažje osredotočimo na naloge, ki jih moramo opraviti.

Srečnejši

Hrana, ki jo jemo, je sama po sebi povezana z našim razpoloženjem in čeprav morda niste jutranji človek, vas dober zajtrk lahko hitro spravi v boljšo voljo! To pa zato, ker nam da zajtrk tisti nujno potreben zagon za začetek dneva in uravna nivo krvnega sladkorja, kar prepreči, da bi se počutili zmatrani in nejevoljni.

Zjutraj torej poskusite vstati nekaj minut prej in dan začnite z zdravim in okusnim zajtrkom.

Iščete še več idej o zdravem življenjskem slogu, prehrani in vadbi? Pridite na Varuh zdravja, kjer vas čakajo nasveti za zdrav in aktiven vsakdan.


NAZAJ NA NASVETE

BREZPLAČNE SPLETNE VADBE ZA VSAKOGAR

Registrirajte se in si zagotovite neomejen dostop do vadb v živo in posnetkov treningov, ki jih vodijo vrhunski inštruktorji. Za vadbe ne potrebujete nobene fitnes opreme ali športnih pripomočkov.

ZAČNI TELOVADITI ZDAJ!