Pet razlogov, zakaj izvajati vinjasa jogo

Hatha, bikram, vinjasa … to so izrazi za različne sloge joge, ki pa lahko zmedejo predvsem začetnike, ki se s to čudovito obliko vadbe šele spoznavajo. Tokrat predstavjamo vinjasa jogo, ki je zagotovo ena najbolj priljubljenih stilov joge. Najpomembneje je, da si zapomnite, da vinjasa pomeni sinhronost giba in dihanja, kar je čisto dovolj za začetek. Obstaja pa kar nekaj razlogov, da jo preizkusite tudi sami.

1.  SPODBUJA OSREDOTOČENOST 

Če ste že kdaj opravili spletni trening joge, ste najbrž že slišali za izraz Vinyasa flow, ki se nanaša na način gibanja pri tej zvrsti joge, pri kateri so prehodi med asanami tekoči, vsak položaj pa je usklajen tudi z dihom. Inštruktorji torej na praksah vodijo tekoče in povezano gibanje, ki vam pomaga, da med vadbo ostanete osredotočeni. Ta osredotočenost na pravilno dihanje je super tudi, če sodite med tiste, ki jim na treningih joge misli hitro odtavajo, saj morate pri tej zvrsti ves čas skrbeti za usklajenost giba in diha, s čimer krepite tudi pozornost in osredotočenost misli.

2.  RAZNOLIKOST PRAKS

Stil vinjasa ima precej skupnega z aštango, pri kateri sta gibanje in dih prav tako povezana, le da je za aštango značilno, da se na vsaki vadbi izvaja točno določena sekvenca, medtem ko je vinjasa precej bolj raznolika. Učitelji joge imajo namreč pri slednji prosto izbiro pri zaporedju položajev, ki jim lahko dodajo tudi nekaj novega oziroma nepričakovanega. Ravno ta raznolikost in nepredvidljivost pa sta razloga, da se marsikateri ljubitelj joge odloči prav za ta obliko joge.

3.  PRIMERNA ZA ZAČETNIKE

Ker so prakse pri vinjasi tako raznolike, lahko vsak z lahkoto najde vadbo zase, zato je odlična ne le za izkušene jogiste, temveč tudi vse tiste, ki se z jogo šele spoznavate. Poleg tega je ta oblika joge odličen način, da se spoznate z osnovami pranajame oziroma pravilnega jogijskega dihanja, saj vas bo inštruktor pri vsakem položaj vodil, kdaj vdihnete in izdihnete. Prav zato je ta stil izvrsten, da se dobro naučite osnov, ki jih boste še kako potrebovali pri nadaljevalnih urah joge.

4.  ZABAVNA ZVRST

Zaradi povezanega gibanja telesa in prijetne glasbe, ki se pogosto predvaja na vadbah, ta stil joge na nek način spominja na ples. Ravno zato je to izjemno priljubljen stil med jogijskimi privrženci.

5.  ODLIČNA KARDIO VADBA

Kardio del vadbe je zelo pomemben del redne vadbene rutine. Zaradi povezanosti sekvenc se namreč dvigne naš srčni utrip, tudi kadar je ritem vadbe zmeren. Nekaj odmora si lahko pri vinjasi privoščimo le pri izvajanju tistih položajev, ki omogočajo malo počitka, kot je navzdol obrnjen pes (t. i. Downward dog).

Razlogov, da tudi sami uživate v vseh prednostih, ki jih ponuja vinjasa joga, je torej več kot dovolj. Preizkusite jo tudi sami na tej povezavi.


NAZAJ NA NASVETE

BREZPLAČNE SPLETNE VADBE ZA VSAKOGAR

Registrirajte se in si zagotovite neomejen dostop do vadb v živo in posnetkov treningov, ki jih vodijo vrhunski inštruktorji. Za vadbe ne potrebujete nobene fitnes opreme ali športnih pripomočkov.

ZAČNI TELOVADITI ZDAJ!